dimarts, 23 de juny de 2015

25 anys sense Pedrolo

Un 26 de juny de 1990 moria Manuel de Pedrolo a Barcelona. Aquest divendres, 26 de juny de 2015, farà 25 anys que ens va deixar i des del Casal Popular el Rostoll creiem necessari i obligatori dedicar un petit acte d'homenatge a un referent cultural, polític i intel·lectual.

Manuel de Pedrolo nasqué a l'Aranyó, però de molt jove es traslladà a Tàrrega, concretament a una casa del carrer Major. Va ser un dels escriptors catalans més importants i més llegits del segle XX i fins i tot va guanyar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de 1979. Tot i que va destacar com a novel·lista, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig... 

Però malgrat tots aquests condicionants Manuel de Pedrolo és un dels autors menys estudiats, menystinguts i mediàticament i políticament silenciats per institucions, universitats i mitjans de comunicació.

Políticament, Pedrolo fou un home de fermes conviccions ideològiques i es convertí en un intel·lectual íntegre compromès amb el seu temps i el seu país. Marxista, ateu i independentista, Manuel de Pedrolo es mostrà especialment crític amb els partits polítics catalans abans, durant i després de la Transició espanyola; fou considerat sovint un referent i intel·lectual de l'Esquerra Independentista.

L'acte començarà divendres a les 8 del vespre al Casal Popular el Rostoll, amb la projecció del documental Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit. El documental de la Fundació Manuel de Pedrolo i produït per Zeba Productions pretén fer un repàs de la vida, l’obra i el posicionament crític i polític expressat a través dels articles i cròniques als diaris. Però, sobretot, vol trobar les respostes del perquè d’aquest oblit. El documental vol fer un repàs de la seva vida, literària i vital, que pugui donar la resposta a l'ostracisme que viu, encara avui, la seva figura.

Després del documental inaugurarem el mural de Manuel de Pedrolo amb l'autora del mural, la targarina Mireia González. En finalitzar la presentació, es podrà sopar pa amb tomata i embotit.

Cap comentari: