dimecres, 7 de maig de 2014

Col•loqui a Tàrrega: per una sanitat 100 % pública, aturem el consorci!

El dijous 8 de maig des de la Marea Blanca (assemblea d’usuaris i treballadors de la sanitat) convoquem tota la ciutadania a assistir a un acte informatiu a la sala de la Biblioteca Comarcal a les 8 de la tarda. A més, cada divendres, a les 8 del matí, ens concentrem al CAP de Tàrrega per fer veure aquesta demanda i per denunciar l’opacitat. També recollim signatures per aturar aquest procés tan poc transparent. Només per Sant Jordi en vam recollir més de 1.200. A més, animem a penjar llençols blancs als balcons com a símbol. 

El passat mes de febrer, el Govern de la Generalitat va aprovar la fragmentació de l’Institut Català de la Salut (ICS) a les comarques de Lleida, com a inici per acabar definitivament amb el ja residual sistema públic de salut a Catalunya. Amb aquest model de gestió la Generalitat ha decidit desmembrar l’únic organisme sanitari públic català en diverses empreses filials, subjectes a la gestió privada. Mentre ens presenten aquesta via com la millor opció per millorar l’eficiència del sistema públic de salut continuen ressonant els escàndols de corrupció, com el cas Crespo o el cas Bagó, que han evidenciat la manca de transparència i la submissió a interessos polítics i econòmics dels consorcis creats per la Generalitat. 

Dia rere dia emmascaren la privatització del nostre sistema sanitari, venent-nos tot un discurs polític dels suposats beneficis d’aquest canvi de model en què, en teoria, la sanitat continuarà sent pública, però a la pràctica la nostra salut passarà a ser un simple negoci.

Els portaveus d’aquest discurs privatitzador neoliberal no ens expliquen que a partir de l’aprovació de la Llei 15/97, de noves formes de gestió en la sanitat, es dóna cobertura legal per transformar el sector sanitari públic en un mercat i, en conseqüència, en una oportunitat de negoci per omplir-se, encara més, les butxaques.

Amaguen que la sanitat pública s’ha convertit en un negoci en el qual no només és permet sinó que es potencia la gestió i la prestació de serveis sanitaris privats per obtenir beneficis en detriment d’una sanitat pública, gratuïta i universal.

Moltes són las raons per donar suport a la gestió pública dels nostres serveis públics i exigir que estiguin integrats a l’Institut Català de la Salut. Només amb una sanitat 100 % pública se’n garanteix la universalitat, gratuïtat i respecte pels treballadors i treballadores que la formen. Amb la gestió privada i, també, amb la gestió mitjançant un consorci o empresa pública sotmesa als mercats, la porta queda oberta a què dels fons públics dedicats a un servei públic se’n puguin extreure beneficis per a l’enriquiment de tercers, o per a la sanitat concertada. I això és una estafa, un robatori dels nostres impostos i una rebaixa absoluta en un dret bàsic com és la salut.

La creació d’un nou ens públic (en què l’empresa privada hi tingui cabuda) per gestionar els centres sanitaris de Lleida és el cop de gràcia a la sanitat pública catalana, i no ho permetrem. Exigim la retirada immediata del projecte.

No a una sanitat amb finançament públic i beneficis privats. 

Volem una sanitat 100 % pública!

Cap comentari: