diumenge, 4 de març del 2012

Dia Internacional de la Dona Treballadora

Cada any el 8 de març és una data especialment important, ja que ens recorda que queda molt camí encara per arribar a la igualtat de gènere. Per això al Casal vam organitzar una sèrie d’actes en motiu del Dia internacional de la dona treballadora.

El dia 25 de febrer, i dins el cicle anomenat «una visió crítica sobre la crisi», es va projectar al Casal el documental Aguantando el tipo, que mostrava la lluita de les obreres de l’empresa Jaeger Ibèrica (actual Magnetti Marelli) contra la discriminació salarial per motius de gènere. Aquestes dones foren pioneres en aquest tipus de lluita i influenciaren altres empreses a seguir el mateix camí. En acabar el documental, va començar un col·loqui amb l’assistència d’Isa Garnika, de la Secretaria de la Dona de la CGT Catalunya. Amb ella vam analitzar les reformes laborals recents, que fan encara més precària la situació de moltes dones, com les que desenvolupen feines de cura o les dones que treballen en sanitat i educació, que són alguns dels principals sectors afectats per les retallades. 



El divendres 2 de març vam seguir amb un cinefòrum sobre el dret a l’avortament, amb la projecció de la pel·lícula El secreto de Vera Drake, una història interessant sobre la situació de l’avortament a l’Anglaterra dels anys cinquanta. Tot seguit, els assistents a l’acte vam poder participar d’un col·loqui profitós sobre el dret de decisió sobre el propi cos i el retrocés en els drets de les dones que representen els canvis que el nou govern del Partit Popular vol realitzar sobre la llei de l’avortament.

Finalment, el dissabte 3 de març vam començar la tarda amb la pintada d’un mural a l’interior del Casal, amb la popular frase “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel” de l’escriptora i poetessa Maria Mercè Marçal. A continuació, Yolanda Bardina, membre de l’associació LIKA de Lleida, va venir al Casal per parlar-nos del patriarcat, les diverses formes en què s’expressa en el nostre dia a dia i les moltes diferències que existeixen encara avui dia entre dones i homes. Aquestes diferències, intrínseques en el sistema actual, es veuen augmentades per la crisi capitalista que patim especialment la classe treballadora i en particular les dones treballadores del nostre país. Finalment, la jornada va acabar amb un sopar popular al mateix Casal on hi vam assistir una vintena de persones.
 


 Per tot això, des del Casal diem que el patriarcat, com el capitalisme, no se’l refunda: se’l combat!