Qui Som

Qui Som

El Casal és una associació de base, reivindicativa, dinàmica i oberta que treballa des de Tàrrega pels drets nacionals i socials dels Països Catalans.

El Casal Popular el Rostoll va obrir portes el maig de 2011 i recull la tasca duta a terme pel col·lectiu Perquè Vull! El Rostoll és un espai on passar-hi l’estona, anar-hi amb els amics, visitar una exposició, assistir a una xerrada, veure un documental, llegir-hi la premsa local o publicacions alternatives... Les activitats realitzades són ben diverses perquè els socis i sòcies del Casal també ho són/som. A més, és un espai on s’hi reuneixen diverses entitats i col·lectius locals i comarcals.Què fem

Per tal d’avançar en aquest projecte, el Casal duu a terme diverses activitats durant tot l’any:

Lluita per la independència

El Casal, amb l’aposta per la independència dels Països Catalans, ha impulsat diverses activitats en clau nacional, com la projecció del documental Operació Garzón. Seguint el camí del col·lectiu Perquè Vull!, el Casal ha organitzat activitats lúdiques i reivindicatives per la diada nacional de l’Onze de Setembre. Potser les més destacades són la Marxa de Torxes per la Independència, que se celebren la nit del 10 de setembre pels carrers de Tàrrega amb la participació de vora un miler de persones. L’organitzem amb Tàrrega per la Independència (ANC) i hi col·laboren altres entitats com els Grallers de la Barra.

Defensa de la llengua

Des del Casal sempre hem defensat el català. A finals d’octubre, organitzem un Correllengua popular i participatiu conjuntament amb altres associacions targarines, una de les quals és l’Associació Guixanet, la primera en impulsar-lo a Tàrrega. Com a Casal, formem part de la Coordinadora Targarina per la Llengua des dels seus inicis i, a més, participem a l’Agenta, la coordinadora d’entitats de Tàrrega.

També hem impulsat o secundat concentracions populars de protesta contra els diferents atacs que legalment ha patit el català en els darrers temps i durant la diada de Sant Jordi, a més de celebrar un recital, sortim tot el dia al carrer amb un estand propi. 

Lluita contra el patriarcat

El Vuit de Març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora i al voltant d’aquesta diada celebrem actes per la igualtat de gènere i la lluita feminista. Hem tirat endavant xerrades i tallers. Per la diada de 2013 es va celebrar una concentració davant l’Ajuntament, on es va formar la silueta del símbol feminista amb espelmes i es va llegir un manifest. També hem col·laborat en actes organitzats a Tàrrega pel Vint-i-Vuit de Juny, el Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI (lèsbic, gai, transsexual, bisexual i intersexe). El Rostoll denunciem el masclisme i l’homofòbia.

Per les tradicions pròpies

Ens agrada mantenir les tradicions populars del nostre poble i, per això, pels volts del Vint-i-quatre de Juny, la diada nacional dels Països Catalans, duem a terme un taller de ratafia en el qual fem tot el procés d’elaboració d’aquesta beguda.

A finals de desembre, el tió arriba amb la intenció d’apropar al Casal nens i nenes. També aprofitem per denunciar el consumisme típic i acrític del Nadal.

Consciència social crítica i proposta d’alternatives

Des del primer moment, el Casal ha tingut clar que havia d’aportar debat i crítica al model econòmic capitalista actual. Per això, hem organitzat moltes activitats i xerrades, entre les quals potser destaca un cicle de xerrades per tractar la situació de crisi econòmica i social que les classes populars patim cada cop més cruament. Donem a conèixer perspectives, models i alternatives que els grans mitjans no difonen en els seus espais.

També hem reivindicat la diada del Primer de Maig a Tàrrega: el 2012 treballant amb la plataforma Pels drets socials a l’Urgell i el 2013 amb una concentració a la plaça Major, on es va llegir un manifest abans d’una actuació musical.
  
Com ens organitzem

L’assemblea és l’òrgan de presa de decisions del Casal. Ens organitzem d’una manera oberta, participativa, horitzontal i autogestionària.

Per tal que no siguem un espai aïllat en el conjunt del país, ens coordinem amb altres col·lectius i entitats independentistes i d’esquerres de les Terres de Ponent. A més, tenim relació amb altres casals dels Països Catalans per avançar cap a la plena llibertat.

Organitzem-nos: uneix-te al casal!