dimecres, 25 d’abril del 2012

Acte commemoratiu del Primer de Maig a Tàrrega

En el context actual de crisi estructural del sistema capitalista, veiem com les classes populars estem pagant els plats trencats d’una gran bacanal muntada per una minoria adinerada recolzada pels governs de torn (abans PSOE, ara PP i CiU) que ens han volgut vendre a la ciutadania la falsa idea que sota el capitalisme podríem créixer infinitament. 

I la veritat és que ara ens trobem en una dictadura dels mercats i del capital que es lucren a base d’especulació sobre països sobirans mentre demanen reformes perjudicials per la majoria social, convertint-se en autèntics governs a l’ombra que dicten el què s’ha de fer. Però la veritat és que el capitalisme mostra la seva veritable cara en temps adversos i, si cal, prescindeix de les “formalitats” democràtiques (com a Grècia o Itàlia), o apostant directament per la força quan veuen amenaçat el seu statu quo, donant cops d’estat encoberts contra un ja precari sistema democràtic en benefici dels mercats i les seves estratègies especulatives. 

Al caliu d’aquesta situació, han sorgit diverses plataformes ciutadanes en defensa dels drets socials de les classes populars. Una d’aquestes, sorgida a les nostres contrades, és la recentment constituïda “Plataforma pels Drets Socials a l’Urgell”, la finalitat de la qual és la defensa d’uns drets socials tan bàsics per les persones com la sanitat, l’educació, cultura, etc... uns sectors que mai han d’esdevenir en privilegis o negoci al servei d’una minoria que espera l’ocasió per apropiar-se d’uns espais que no són seus mentre ataquen i titllen de “lladres que s’apropien dels carrers de tothom” a qui ens manifestem per reclamar simple justícia social.
 
Ara que s’acosta el 1er de maig, i enmig d’una greu crisi capitalista en la que els rics cada cop són més rics i els pobres cada cop més pobres, les nostres reivindicacions tenen més sentit, al mateix temps que cal recordar els orígens d’una festa reivindicativa que el Congrés Obrer celebrat a París el 1889 va acordar institucionalitzar com el Dia del Treballador en homenatge als valents obrers assassinats a Milwakee (Xicago) al 1889 per un de tants empresaris explotadors pel sol fet de reclamar la jornada laboral de 8 hores.

I és que actualment, 123 anys després d’aquells fets, està més justificada que mai la defensa d’uns drets socials assolits pel poble amb sang, suor i llàgrimes i que les oligarquies econòmiques, autèntiques culpables de la crisi, amenacen amb destruir.
 
Així mateix, i en el marc de la commemoració del 1er de maig, des de la nostra plataforma us convidem a tota la ciutadania a un sopar que se celebrarà el proper dilluns 30 d’abril a les 9 del vespre a la Plaça Major de Tàrrega, amb un concert reivindicatiu a càrrec de Xavier Mayora.

I davant aquesta terrible realitat que ens toca patir, també animem a la ciutadania conscienciada socialment a participar a les manifestacions que des de diversos col·lectius farem el 1er de maig a partir de les 12 del migdia a la Plaça del Treball de Lleida, una festivitat que, per altra part, mai hauria de perdre el seu sentit reivindicatiu i menys en un context com l’actual, per molt que certs sectors diguin el contrari. Ànim i endavant!!



Plataforma pels Drets Socials a l’Urgell