dimarts, 20 de desembre del 2016

Durant el Nadal, vine al Casal!

S'acosten dates nadalenques, i un any més el Casal Popular el Rostoll organitza un seguit d'activitats per aquest més de desembre: 

La nit del 24 de desembre, des de les dotze de la nit, no ets pots perdre la popular Nit de Nadal al Casal. Aquest any amb el punxadiscs Montxu, que actuarà de les dotze a tres de la nit, i ens farà ballar amb clàssics de la música afroamericana, rock, punk, 80 i variats. A més a més, qui vingui amb una peça de personatge de pessebre tindrà regal sorpresa. 

El dia de Sant Esteve (26 de desembre) a les set de la tarda, el Casal organitzarà la tercera edició del popular joc del Quinto de Nadal. El quinto, també anomenat segons la zona quina, plena o loteria vella, és un joc típic de les dates nadalenques que es juga a diverses ciutats i pobles dels Països Catalans. 

La mecànica del joc és semblant a la del bingo, i consisteix a marcar els nombres que el lloro, persona que extreu les boles numerades, va cantant. El primer jugador que marca una fila de nombres fa quinto; després es juga per la plena i guanya el primer jugador que omple un dels requadres de tres files. 

El Quinto, a diferència del bingo, és un joc que fomenta l’humor, l’amistat i la relació entre els que hi juguen. Es basa en la interacció entre el lloro que canta els números i els jugadors. La manera com el lloro canta els números, amb dites i acudits ja siguin tradicionals o adaptats al nostre temps, i com responen els jugadors dóna lloc a tota mena de bromes, jocs de paraules, noves denominacions de números, rimes imaginatives, i converteix el joc en una festa. El lloro ha de treure els números de la cistella, cantar-los i col·locar-los, de manera que mentre canta l'anterior, ja està traient el següent. No es pot equivocar i en cas de quinto o plena ha de ser ell o ella qui el validi. Com més sants i mots canti el lloro, i menys números digui, més entretingut i divertit serà el quinto. 

I finalment, el 28 de desembre a les set de tarda projectarem el partit entre la selecció de Catalunya contra la selecció de Tunísia.