dimarts, 24 de maig del 2016

Què està passant al mediterrani? Una lluita pel control dels recursos energètics: el gas i el petroli

El passat dissabte, 21 de juny, tingué lloc la primera xerrada de les jornades "Què està passant el Mediterrani?", on les ponents Nazanin Armanian i Özgür Günes ens analitzaren la situació i els conflictes a l'Orient Mitjà i al Nord d'Àfrica.

En primer lloc, Nazanin Armanian ens feu una anàlisi històrica i sociopolític dels conflictes econòmics i militars a la zona de l'Orient Mitjà i del Nord d'Àfrica, deixant clar que no són conflictes aïllats, sinó que formen part d'un pla de l'OTAN per desestabilitzar i controlar una zona que conté entre un 65 i un 70 per cent de les reserves de petroli i gas del planeta. A més, va desmentir que les guerres de l'Orient Mitjà siguin guerres religioses, si no que són conflictes provocats pel control dels seus recursos econòmics i regionals. També, ens recordà que molts d'aquests països estaven governats per governs no religiosos, i que foren enderrocats durant aquests conflictes, provocant l'ascens de governs d'extrema dreta religiosa finançats sobretot per Aràbia Saudita i Turquia, grans aliats de la Unió Europea, Estats Units i Israel.

En canvi, Özgür Günes ens donà una visió més concreta de la història i la situació dels refugiats iazidites als camps de refugiats turcs. Els iazidites són un grup minoritari d'ètnia kurda no musulmana de nacionalitat iraquiana. A més a més, ens relatà la seva experiència al camp de refugiats iazidita a Amed (Diyarbakir), capital del Kurdistan Turc.

Les jornades continuen aquest divendres amb la xerrada "La crisi dels refugiats i l'Europa fortalesa", que tindrà lloc a les vuit del vespre a la biblioteca de Tàrrega. Durant l'acte Beatriu Guarro, membre de Stop Mare Mortum i Elisabet Punset de RefuGis, Girona pels refugiats, ens parlaran sobre la crisi humanitària i política a conseqüència dels moviments massius de població al Mediterrani.

Es poden tornar a veure les intervencions de Nazanín Armanian i Özgür Günes en la següent adreça d’Internet: https://www.youtube.com/watch?v=CjflSVhpuDo