dijous, 17 de desembre de 2015

El Nadal, al Casal!

S'acosten dates nadalenques, i un any més el Casal organitza un seguit d'activitats per aquestes festes:

La nit del 24 de desembre, no et pots perdre la Nit de Nadal al Casal. Des de les 12 de la nit, torrons, còctels i el punxadiscs Koli, que actuarà d'una a tres de la nit. 

El dia de Sant Esteve (26 de desembre) a les set de la tarda, el Casal organitzarà la segona edició del popular joc del Quinto de Nadal. El quinto, també anomenat segons la zona quina, plena o loteria vella, és un joc típic de les dates nadalenques que es juga a diverses ciutats i pobles dels Països Catalans.

La mecànica del joc és semblant a la del bingo, i consisteix a marcar els nombres que el lloro, persona que extreu les boles numerades, va cantant. Els números estan distribuïts en files de cinc que a la vegada formen sis requadres de tres files. El primer jugador que marca una fila de nombres fa quinto; després es juga per la plena i guanya el primer jugador que omple un dels requadres de tres files.

El bingo un joc d’atzar competitiu per fer diners, en canvi, el Quinto és un joc que fomenta l’humor, l’amistat i la relació entre els que hi juguen. Es basa en la interacció entre el lloro que canta els números i els jugadors. La manera com el lloro canta els números, amb dites i acudits ja siguin tradicionals o adaptats al nostre temps, i com responen els jugadors dóna lloc a tota mena de bromes, jocs de paraules, noves denominacions de números, rimes imaginatives, i converteix el joc en una festa. El lloro ha de treure els números de la cistella, cantar-los i col·locar-los, de manera que mentre canta l'anterior, ja està traient el següent. No es pot equivocar i en cas de quinto o plena ha de ser ell o ella qui el validi. Com més sants i mots canti el lloro, i menys números digui, més entretingut i divertit serà el quinto.

En acabar el Quinto, a les nou i mitja del vespre, es projectarà el partit que disputaran la selecció de Catalunya contra la d'Euskadi.

Cap comentari: