dijous, 10 de juliol del 2014

El Casal participa a la IV Trobada de Casals i Ateneus dels PPCC

El passat 17 de maig, el Casal Popular el Rostoll participà a la IV Trobada de Casals i Ateneus dels PPCC celebrada a Reus. Més de 100 persones vingudes de 36 Casals i Ateneus d’arreu dels territoris dels Països Catalans apostaren per consolidar la Xarxa, que enguany ha decidit fer passos endavant en el treball conjunt.

La jornada va començar amb una plenària en la que es van presentar els diversos projectes pendents aprovats a la trobada de l’any anterior al barri de Benimaclet de València: la nova pàgina web de la Xarxa, un dossier d’assessorament legal per crear un nou casal (de moment la versió del principat i que en els propers mesos es preveu adaptar a les normatives d’arreu dels territoris) i les plaques acreditatives de pertànyer a la Xarxa que es van repartir a tots els casals assistents. Alhora, es van presentar diverses iniciatives de caire nacional com el projecte de Ràdio Terra, el col•lectiu Som Països Catalans, el projecte la Falç o la iniciativa de Som Força en suport als Centres Socials en Perill de desallotjament.

Seguidament, es van començar les taules temàtiques de debat en les quals diversos casals van poder aprofundir en temes com el finançament, les activitats, la gestió i participació de les sòcies, debatre entorn el paper dels casals en la creació del contrapoder local o entorn de quina participació i afectacions pot tenir el procés independentista al principat.

Després d’un dinar popular amenitzat per les companyes del Casal Despertaferro de Reus, hi hagué una nova plenària en la qual es resumiren les propostes sorgides des de les diverses taules i es va iniciar el debat sobre quin era el camí de la Xarxa de Casals.

S’aprovà que la Xarxa ha de fer un pas endavant per tal de consolidar-se com a espai no només de trobada i intercanvi d’experiències entre casals sinó també com a espai de coordinació i treball conjunt. Aquesta, més enllà de les trobades anuals, ha de començar a realitzar una tasca en el dia a dia fent de punt de suport dels diversos casals i de difusor dels diversos projectes que d’aquests en vagin sorgint. Per tal de dur a terme aquesta tasca, es va consolidar la Gestora (fins al moment formada pels casals Desperta Ferro de Reus, el Casal Panxo de Berga, el Centre Social la Vila de Martorell, la Fona d’Olesa de Montserrat, l’Ateneu Mulei de Molins de Rei i el Casal Can Capablanca de Sabadell), que es va ampliar amb tres casals més: el Tio Cuc d’Alacant, el Casal de Felanitx i el Boira Baixa de Manlleu. Alhora es va donar a aquesta un mandat clar: cal desenvolupar els mecanismes durant el proper any per tal que a la propera trobada hi hagi canals de comunicació eficaços entre Casals, eines potents de difusió de la Xarxa, eines de compartició de recursos entre casals i en general començar a dotar de recursos aquesta Xarxa. Igualment, també es va agafar el compromís de desenvolupar trobades de casals a diversos territoris a més petita escala que puguin servir per treballar de forma coordinada a nivell comarcal o entre comarques. Finalment, es va aprovar que la propera trobada es farà la primavera de l’any vinent al Casal Panxo de Berga.

Així doncs, la Xarxa es consolidar i avança amb l’objectiu clar de dotar-se d’eines i mecanismes per seguir creixent i donant suport a casals i nous projectes per tal d’arribar a la propera trobada amb superant la fita dels 200 casals populars arreu del territori dels Països Catalans.

Teixim alternatives, teixim contrapoder, teixim poble, construïm Països Catalans!