divendres, 8 de novembre de 2013

A Ponent i Pirineus: Independència Per Canviar-ho Tot

A les nostres comarques, com arreu del país, el debat sobre la independència és molt viu. Cada cop més persones s’involucren en la defensa del dret del poble català a decidir el seu futur de manera lliure i sobirana. En aquest debat volem fugir del discurs buit i vague i estem disposades a omplir de contingut i de sentit la construcció dels Països Catalans del segle XXI.

En una societat com la nostra, durament colpejada pels efectes del capitalisme en crisi, la independència ha d’anar acompanyada de justícia social. És impossible imaginar un país independent on la gent no sigui lliure, ni disposi dels recursos i oportunitats per desenvolupar una vida digna. Perquè no pot ser lliure una societat que tolera l’existència de condicions laborals cada cop més precàries, on més de dos milions de persones es troben aturades, amb un atur juvenil per sobre del 40%, on centenars de milers de persones són desnonades de les seves llars, mentre s’entreguen més de 40.000 milions d’euros pel pagament dels interessos bancaris. No pot ser lliure una societat que, mentre es desmantellen els drets socials fonamentals (sanitat, pensions, educació, transport, atenció social...), tolera que els cada cop més nombrosos corruptes i malversadors vinculats a l’elit política (PP, CDC, UDC, PSC...) i econòmica del país (Millet, Montull, Serra, Todó, Brufau, Fainé...) s’escapoleixin del retorn del que han robat i d’assumir la seva responsabilitat social.

Un país independent ha de poder gaudir de plena sobirania. Hem d’aconseguir deslliurar-nos del jou que representa l’opressió dels Estats espanyol i francès. Però avui, en el marc del capitalisme del segle XXI, la independència també significa fer front als programes econòmics d’ajust que imposen la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. Programes que sota l’excusa de la gestió de la crisi serveixen per posar tots els recursos de les nostres societats en mans dels grans poders econòmics i financers. En aquest sentit, afirmem que la Unió Europea no és un marc social i polític construït en benefici de la ciutadania, ans al contrari: és un projecte econòmic a disposició de les elits econòmiques i financeres. En aquestes condicions, nosaltres apostem per la desobediència i per la ruptura amb l’Europa dels mercaders i per la voluntat de construir de manera democràtica una Europa dels pobles i de les persones lliures oberta i solidària envers la resta dels pobles del món.

El capitalisme del segle XXI no tolera la democràcia perquè la lògica dels mercats financers i de la producció transnacional s’imposa i fa que el marc regulador que haurien de representar els parlaments se subordini als interessos econòmics d’una minoria. Per nosaltres, la independència ha de significar el retorn de la plena capacitat de decidir a la ciutadania en tots aquells aspectes que determinen les nostres vides. Així doncs, tot allò que garanteix la reproducció de la vida en la nostra societat (sectors productius estratègics, infraestructures, energia, finances,etc.) ha d’estar controlat per la ciutadania a través de processos radicalment democràtics i cooperatius. La base material que garanteix la vida en una societat lliure no es pot deixar en mans dels mercats i sota la lògica del benefici econòmic.

En aquest sentit, aconseguir la plena sobirania passa també per aconseguir la Sobirania Alimentària. Cal desvincular la producció d’aliments dels circuits productius controlats per les empreses multinacionals. Sota la seva lògica es rebaixa la producció d’aliments a la condició de mercaderies només destinades a la producció de beneficis, en el marc de processos altament especulatius i que condemnen a milions de persones a la fam, mentre destrueixen i enverinen el territori i els ecosistemes.

Aconseguir uns Països Catalans formats per persones lliures de totes les formes d’opressió i explotació econòmica i patriarcal, és un procés que s’ha de lluitar des de la base i en cada un dels nostres pobles i barris. La mobilització popular és qui ha de guiar i ens ha de garantir que la independència sigui un projecte en benefici del conjunt de les classes populars i no l’embolcall d’un nou model de dominació i explotació al servei de les elits de sempre.

Arreu del territori i també en les nostres contrades milers de persones ja han pres la decisió de transformar aquesta societat trista i fracassada que representa el capitalisme actual i encarar amb valentia el camí de l’alliberament. Per construir aquesta societat comptem amb totes les persones que defensen un nou model productiu, que en les nostres terres passa per donar de nou sentit a la producció agrícola. Una producció que ha de vincular-se a la defensa i promoció de la producció d’aliments sans a través de processos que respectin els ecosistemes i les condicions de vida de pagesos i productors.

Comptem amb totes aquelles persones organitzades en la defensa dels drets socials- al voltant de l’educació pública, d’una sanitat universal i de qualitat, el dret a l’habitatge etc.- davant les urpes dels mercats. Amb totes aquelles que a través de diversos projectes cooperatius i de producció local han decidit fer protagonistes de la seva producció la societat i el respecte per l’entorn i els ecosistemes. Comptem amb tothom que defensa el territori i la vida de les agressions pròpies del capitalisme salvatge i depredador. Comptem amb totes aquelles que defensen el dret a disposar del propi cos, perquè parir és un dret i no una imposició.

Comptem amb totes les persones que, en els barris i en els pobles, a través de múltiples plataformes i organitzacions polítiques, lluiten per aconseguir una democràcia plena i transparent. Comptem amb totes aquelles persones que defensen la cultura popular davant dels projectes d’uniformització i de pensament únic que avui representen tant l’Estat espanyol i francès com la pròpia dinàmica del consum de masses capitalista.

En definitiva, comptem amb totes aquelles persones que entenen que, en el context actual, ens cal fer sentir la nostra veu per expressar alt i clar que nosaltres no volem la independència per perpetuar una societat en mans d’explotadors i especuladors que sotmeten la nostra vida i el futur de les nostres societats als seus beneficis particulars. Ens cal expressar fermament que nosaltres volem la independència per construir una societat digna, justa i alegre. Volem la independència per canviar-ho tot!
 

Cap comentari: