dilluns, 28 de novembre del 2011

La CUP: la lluita des dels ajuntaments

Aquest passat dissabte, com estava previst, al casal hi va tenir lloc una xerrada oberta sobre què són les Candidatures d’Unitat Popular. Prop d’una trentena de persones van poder escoltar les intervencions de Josep Anton Vilata, membre de la CUP de Torà, i Jordi Pueyo, regidor de la CUP de Santa Maria de Palautordera.


El Josep A. explicà, en primer lloc, la situació històrica en què nasqueren les primeres CUP a finals dels anys 80, la situació dels 90 i la petita empenta que l’Esquerra Independentista va aconseguir fer durant la dècada passada.

El regidor de Palautordera, en segon lloc, ens explicà l’experiència concreta de Palautordera i amb quina situació local havia nascut la CUP, amb dos representants a l’Ajuntament. Palautordera és una vila de poc més de 9.000 habitants del Baix Montseny. La Candidatura ha estat el resultat aglutinador de molts anys de lluites i reivindicacions diverses al poble, ja que s’hi han ajuntat persones provinents d’entitats ecologistes, culturals, polítiques, juvenils, etc. Des de fa anys, diversos ciutadans s’havien organitzat, per exemple, amb la intenció de tancar l’abocador de la zona, en contra del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que pretenia fer créixer la població de forma desmesurada i construir-hi més carreteres. 


Amb la CUP, bona part dels veïns tenen ara un altaveu a l’Ajuntament i, a més, accés directe a tota la informació que durant anys han estat manipulant i amagant els anteriors equips municipals de tots els colors possibles al llarg d’aquestes tres dècades.

A més a més, els dos membres van coincidir en dir que la CUP no s’ha d’entendre com un objectiu en sí mateix sinó com una eina més, com un mitjà més, de transformació social i per assolir la independència.