Després d’anys de propostes reivindicatives i festives en favor de l’ús social del català, el Correllengua es consolida a la ciutat com una Festa Major més. Per primer cop, els actes s’han allargat durant quatre dies i els ha organitzat la Coordinadora Targarina per la Llengua, formada per l’Associació Cultural Guixanet, l’Agrupament Escolta i Guia Mestre Güell Roger de Llúria, el Casal Popular El Rostoll, el GIC esplai, l’Agrupació Excursionista de l'Urgell i la Societat Ateneu.
Des de la Coordinadora hem volgut organitzar activitats per a tots els públics: deu eren les activitats que s’oferien durant el pont de l’1 de novembre, de les que en destacaríem la tarda de dissabte, la caminada fins al Castell del Mor i el dilluns de la Castanyada.
El divendres al vespre, la xerrada sobre el model d’immersió lingüística engegà el Correllengua amb la intervenció de Núria Elies, de Som Escola, realment molt interessant i didàctica per entendre tot el galimaties provocat pel TSJC.
La tarda del dissabte amb la cercavila reivindicativa de cultura popular, la xocolatada i l’espectacle infantil reprengué el model d’anteriors edicions del Correllengua targarí. La Fal·lera Gegantera, els Grallers de la Barra, els nans de l’Associació Guixanet, els gegantons de l'Angel Guimerà i del Jacint Verdaguer i els diables de la BAT participaren en una cercavila encapçalada amb el lema que ens uneix: ‘Pel català a l’escola!’ La “xocolata per una paraula”, on s’intercanviava una paraula amb català per un got de l’exquisida xocolata del GIC esplai i l’Agrupament Escolta i Guia, fou tot un èxit de participació de pares i fills, juntament amb l’espectacle infantil de l’Albert Show. La nit de dissabte va ser amenitzada al local social de l’Ateneu per Minimal 21 i el cantant de Pepet i Marieta, concert de petit format que acollí més de 100 persones.
L’endemà, la caminada de diumenge al matí fins al Castell del Mor, aplegà més de 150 persones, i donà al Correllengua un to diferent: l’emotivitat fou col·lectiva en el moment d’aixecar la senyera tot cantant ‘El Cant de la Senyera’ amb un gran ambient familiar. La mateixa tarda, el Casal Popular El Rostoll s’omplí de gom a gom per a celebrar-hi el Concurs de Garrotins, alegres, divertits i molt aconseguits!
Els actes del dilluns foren el colofó final d’un èxit de participació en aquest clam per la llengua. Més de 200 persones assistiren al correbars celebrat pel centre de la vila i, després, la plaça de Sant Antoni s’omplí per a acollir el sopar i dur-hi a terme el IV concurs Internacional de Porronaires, molt festiu i participatiu. Els Youngers Batuka ens van fer alça amb ritme de les cadires per anar tots junts al concert de castanyada, amb l’espectacle de quatre grups i entre els quals cal destacar-ne La Terrasseta de Preixens.
La Coordinadora Targarina per la Llengua volem donar el nostre agraïment, d’una banda, a Jaume Costa i la iaia Ramona, a totes les associacions que han participat en aquest Correllengua, com Som Escola, les Escoles de Tàrrega, i, de l’altra, a les que han volgut donar-nos suport subscrivint el manifest, com l’Agrupació Amics de la Sardana, l’Esbart Albada, l’Associació Alba, la BAT teatre, l’Associació Cultural La Fal·lera, els Amics dels Escoltes, l’Associació de Vehicles Antics i Clàssics... I sobretot, donem les gràcies a cadascun dels assistents als actes perquè sense ells no hagués estat possible ni el desenvolupament del Correllengua ni l’extraordinari resultat que ha tingut.
Pel català a l’escola!
Coordinadora Targarina per la Llengua
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada