dimarts, 18 d’octubre del 2011

El Correllengua es convertirà en la Festa Major del català a Tàrrega


El passat 12 d’octubre fou el dia escollit per presentar, davant el monument als Països Catalans del Pati, la Coordinadora Targarina per la Llengua. Aquest acte simbòlic serveix per donar a conèixer l’edició del Correllengua d’enguany a la capital de l’Urgell. 


Aquesta Coordinadora aplega fins a sis associacions (Agrupament Escolta i Guia Mestre Güell Roger de Llúria, Associació Cultural Guixanet, Casal Popular El Rostoll, GIC esplai, Agrupació Excursionista de l'Urgell i Ateneu) que han organitzat un conjunt d’activitats repartides entre els quatre darrers dies d’aquest mes d’octubre. La Coordinadora ha nascut arran de la sentència del TSJC contra el model d’immersió lingüística del Principat. No es pot oblidar, però, que el Correllengua de Tàrrega fa anys que es celebra i que ha anat prenent més força any rere any amb l’objectiu de reivindicar l’ús social del català. 

A més de les associacions organitzadores, el manifest escrit per la Coordinadora compta ja amb més d’una desena d’entitats locals que el signen, com l’Esbart Albada, la Fal•lera Gegantera o l’Associació Alba. En el manifest es remarca que l’atac de la sentència és un més dels molts que està rebent la llengua arreu dels Països Catalans i que el problema “és de fons” amb la “situació de subordinació o diglòssia” que el català pateix. 


El Correllengua s’iniciarà el divendres 28 d’octubre amb una xerrada a càrrec del col•lectiu Som Escola, justament sobre la immersió, al local de l’Associació Guixanet. 

El dissabte 29 es realitzaran diverses actuacions. A les 17h començarà des dels Jardins de l’Ateneu una cercavila reivindicativa de cultura popular pel centre de la vila. Finalitzarà a la Plaça del Carme, el Pati, on hi haurà una xocolatada i l’espectacle per a infants del grup d’animació Alber Show. La xocolatada, a més, servirà per a dur a terme l’acció següent: cada nen haurà de fer entrega d’una paraula escrita en català en un foli per rebre la xocolata, folis que serviran per fer un mural. Tot això serà possible gràcies al treball realitzat amb les escoles i AMPA de Tàrrega. A més a les 11h de la nit, hi ha previst un concert al local social de l’Ateneu amb el cantant de Pepet i Marieta i el grup Minimal 21. Un concert que valdrà 3 euros amb una consumició inclosa. 

L’endemà, 30 d’octubre, s’ha preparat per a mig matí una amena caminada fins al Castell del Mor, on s’hi hissarà una senyera. Aquesta activitat és una més de les que demostren la voluntat d’englobar persones de diferent edat a la celebració del Correllengua, ja que hi poden participar infants, joves, famílies i gent gran. Abans i després de l’excursió es podrà esmorzar i fer el vermut. A la tarda, al Casal Popular El Rostoll, la música i les paraules seran les protagonistes perquè s’hi farà el Concurs de Garrotins, cant típic de les comarques del Pla de Lleida. 

L’últim dia, el dilluns 31, coincidint amb la celebració de la castanyada, es realitzarà un correbars a 2/4 de vuit i un sopar popular a la plaça Sant Antoni i en acabar de menjar s’iniciarà el IV Concurs de Porronaires. Finalment, a les 12 de la nit, començarà a l’espai MerCAT el concert que ha de tancar aquesta edició del Correllengua amb els joves ponentins Kinton Cloud, els maresmencs Ebri Knight, el grup local de La Terrasseta de Preixens i els cerverins Pànic.