Enllaç a l'edició digital de la Burxa
A Tàrrega, el Casal Popular El Rostoll
Autor del text: Carlos Vilchez
A Tàrrega, el Casal Popular El Rostoll
Autor del text: Carlos Vilchez
El passat 7 de maig s’inaugurà el Casal Popular El Rostoll de la vila de Tàrrega, capital de la comarca de l’Urgell. Els seus socis fundadors consideren aquesta fita com un desig fet realitat. Han estat treballant en aquest projecte des de l’estiu passat i confessen que fa més d’un any els semblava impossible aconseguir-la.
El treball constant de fa uns mesos, però, ve avalat per la dinàmica i l’empenta donades pel Col·lectiu Perquè Vull!, un col·lectiu local amb tres anys de vida que se situa dins l’esfera ideològica de l’Esquerra Independentista. Aquest col·lectiu és la primera experiència comarcal del moviment que n’ha sortit reeixida, o sigui, que n’ha tingut continuïtat. Al llarg d’aquests tres anys han anat realitzant diverses xerrades i han consolidat una jornada de reivindicació festiva i de caire més popular que la oficial entorn la diada nacional de l’Onze de Setembre. Així mateix, treballen en l’organització del Correllengua; primer només col·laborant amb l’associació impulsora i ara, ja, essent-ne els organitzadors.
Fa uns mesos, amb el projecte del casal, aconseguiren doblar en nombre, cosa que els ha permès ser una vintena de persones. Amb ell esperen consolidar l’independentisme revolucionari en aquesta part de les Terres de Ponent. Pensen que gaudir d’un espai propi és molt important per a poder treballar i per a poder donar-se a conèixer; saben que l’espai físic comporta constància i exigeix més compromís. Aquest és el primer Casal Popular de l’Urgell, una comarca amb poc més de 35.000 habitants.
El casal ha de ser un lloc de trobada per les persones i col·lectius compromesos amb la defensa dels drets socials, laborals, nacionals i personals. Ha de servir per enfortir la consciència com a catalans i com a treballadors i ha de ser un espai que valori i fomenti el pensament crític. A més de tot això, també es pretén crear consciència en la lluita contra el sexisme i l’homofòbia; defensar els drets d’aquells que cada cop en tenen menys, com els immigrants; i treballar per la defensa del territori, la sobirania alimentària i la dignitat dels pagesos.
Arribats en aquest punt, podem explicar el perquè del nom escollit per al casal. El rostoll –Casal Popular El Rostoll- és la part de les tiges que romanen al camp després de segar; per a ells, aquesta imatge simbolitza la part de baix, les classes populars, la base, la que aguanta, la que no s’arrenca ni volent, cosa que indica fermesa. A més, amb el nom, reivindiquen el cereal, planta molt arrelada a l'Urgell, vinculada a un cultiu molt mediterrani i tradicional, vinculat a la pagesia i, per tant, a les arrels alimentàries, econòmiques, nacionals, de la seva ―i de la nostra― terra.
Com es deia a l’inici d’aquetes línies, el passat mes de maig s’inaugurà aquest nou espai a la vila. A la inauguració hi assistiren, tot i la pluja, més d’una setantena de persones al llarg de la tarda i constà de diferents actes. Per començar, d’una xerrada sobre les greus retallades socials i laborals que estem patint les classes populars, a càrrec del membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa Josep Manel Busqueta. En acabar, diverses persones començaren a pintar en una de les parets del casal un mural amb la silueta dels Països Catalans. Poc després, dos dels seus membres explicaren en què consisteix exactament el projecte iniciat i quines són les intencions i il·lusions dels seus socis. Una d’elles donà la paraula a cadascun dels representats de dos casals propers i que havien estat invitades: el Casal Popular l’Arreu de Mollerussa i el Casal Independentista Ocell Negre de Lleida. Ja per últim, pogué parlar en Ricardo Creus Albareda, un targarí fill del Talladell ―poble veí de Tàrrega― que fou el càrrec d’agitació de les Joventuts Socialistes durant la Guerra Civil. En Ricardo, per edat ―era massa jove―, no participà pròpiament en el conflicte armat però sí que s’hi involucrà socialment i defensà els valors i els ideals republicans, uns ideals que, malgrat els anys, conserva intactes. Les seves paraules foren encertades i pertinents i després d’haver motivat diverses vegades tant les rialles com els aplaudiments dels assistents ―i cal dir que fins les emocions més sinceres― se li féu, en darrer terme, l’entrega d’un diploma com a membre honorífic del Casal Popular El Rostoll i soci número 1.
De moment, el casal obre el seu espai tots els divendres i dissabtes de mitja tarda a mitjanit i ofereix algunes begudes de la terra i productes de proximitat. Les properes activitats que s’hi volen fer són una xerrada sobre les centrals nuclears i una sobre el conflicte i l’ocupació de Líbia. Per Sant Joan es pretén oferir un taller de ratafia i fer-hi una mica de celebració popular al carrer. Ja per més endavant, es pretén fer la presentació d’algun llibre i la presentació del Setmanari la Directa, tot i que encara no s’ha acordat res. Pensen que els mitjans de contrainformació són una eina imprescindible per a la revolta i el pensament crític, així que li guarden un lloc esperat en la seva agenda. Per acabar, doncs, ens agraeixen a La Burxa tant que hàgim pensat en ells per la nostra publicació com que després de deu anys seguim treballant, segons diuen, amb il·lusió en un projecte social, crític i solidari com el nostre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada