dimecres, 29 de juny del 2011

Crònica de la xerrada "Els riscos de l’energia nuclear"

El passat divendres 10 de juny el Casal Popular El Rostoll va organitzar una xerrada sobre l’energia nuclear i els seus riscos. Varem poder comptar amb en Sergi Saladié, professor del departament de geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), el qual és portaveu de la Coordinadora Anti-Cementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i forma part de la campanya apaguem les nuclears.


En Sergi ens va exposar les cinc I de les centrals nuclears: ineficients, insegures, injustes, inútils, impactants: 

Ineficients, ja que de l’escalfor generada per la fissió de l’urani només se n’aprofita el 35% per generar electricitat, la resta es perd en forma de vapor o aigua calenta.

Insegures, arran de l’elevat número d’incidents en les instal·lacions d’aquestes centrals. Ens va recordar que tenen una limitació de durada, i les centrals de Catalunya ja estan superant els 23’5 anys de mitjana de tancament al món. 

Injustes, perquè la construcció, el desmantellament i la gestió dels residus van a càrrec públic. Un exemple és la central nuclear Vandellòs, el seu desmantellament ens ha costat 600 milions d’euros. 

Inútils, ja que l’energia nuclear és una energia marginal d’acord amb la potència elèctrica instal·lada a nivell de l’estat espanyol, no arriba al 10%. 

Impactants, ja que posant el cas d’Ascó es comprova que aquest municipi ha perdut un nombre considerable d’habitants cada any. També es demostra que en la comarca de la Ribera d’Ebre malgrat ser la comarca amb major PIB/càpita de Catalunya també té la població que presenta un major nombre d’habitants en la pobresa. 


Després d’exposar aquests motius, entre d’altres, es va iniciar un torn de preguntes que va donar lloc a un interessant i participatiu col·loqui. Des del Casal agraïm especialment a en Sergi per haver volgut compartir els seus coneixements i la seva lluita. També a tots els que vareu assistir a aquesta xerrada, i us animem a seguir participant en les properes activitats.