dimecres, 1 de juny del 2016

La crisi dels refugiats, una crisi humanitària i política

El divendres, 27 de maig, va tenir lloc la segona xerrada de les jornades "Què està passant el Mediterrani?". Aquesta tractà sobre la crisi dels refugiats i el paper d'Europa en aquesta crisi, amb les intervencions d'Elisabet Punset de RefuGis-Girona pels refugiats i Beatriu Guarro de Stop Mare Mortum.

Tant l'Elisabet Punset com la Beatriu Guarro ens van relatar la situació de les persones refugiades arribades a Europa, el seu dia a dia als camps improvisats on malvieun. Concretament, l'Elisabet ens parlà de la seva experiència al camp de refugiats grec d'Indomeni, i la Beatriu de l'arribada massiva de pasteres a l'illa de Lesbos. Ambdues ens relataren vivències i històries personals de nois i noies refugiades que pogueren recollir durant les seves estades als camps.

Finalment, la Beatriu ens va voler deixar clar que la gestió dels fluxos migratoris per part dels diferents estats europeus i de la UE, està contribuint a agreujar l'abast de la crisi. I com, a més, la política de quotes d'acollida, que han acordat i estan incomplint els països europeus, i el tractat signat entre la Unió Europea i Turquia incompleixen diversos tractats i lleis europees i internacionals.

Les jornades acabaran el pròxim dissabte 11 de juny amb un acte que començarà a les vuit del vespre a la plaça dels Àlbers, i on Fatiha El Mouali i Carme Tolosana reflexionaran sobre l'auge de la islamofòbia a Europa i ens presentaran el llibre Combatir la islamofòbia i la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. Després de la xerrada, i per tancar aquestes jornades de tres dies, tindrà lloc un sopar popular i posteriorment el concert del cantautor de la Figuerosa Xavier Mayora.