dimarts, 22 d’abril del 2014

Que està passant a Veneçuela? Xerrada a Tàrrega

Des de fa uns quants mesos, els mitjans de comunicació parlen gairebé cada dia de les accions de protesta “democràtica” protagonitzades per l’oposició veneçolana. Què s’amaga rere aquesta informació? Quina és la realitat que viu aquest país llatinoamericà?

Veneçuela és un dels països del món amb més reserves de petroli. Fins a l’arribada al poder d’Hugo Chávez aquest recurs era malvenut a les multinacionals dels Estats Units i els beneficis es repartien entre la gran burgesia local mentre el poble viva en la més absoluta misèria. Fins a aleshores governava un sistema de bipartidisme corrupte que feia que hi hagués una imatge d’alternança de poder sense que res no canviés.

A partir del 1998 fins ara les classes populars del país han notat una millora notable de les seves condicions de vida, s’ha eradicat l’analfabetisme, s’ha reduït notablement la pobresa extrema, s’ha creat un estat del benestar que ha donat sanitat i educació a la totalitat de la població. Això ha provocat que des d’aquell moment fins ara el “chavisme” hagi guanyat de manera democràtica totes les eleccions que hi hagut al país. Cal dir-ho clarament: s’han guanyat les eleccions i han estat sempre netes. La constitució aprovada l’any 1999 fins i tot permet que a la meitat d’un mandat presidencial, si es presenta un número determinat de firmes, se sotmeti la continuïtat del president a un referèndum revocatori, una figura democràtica única al món que molts voldríem per a les “avançades” democràcies occidentals. El 2004 Chávez va convocar aquest referèndum i també el va guanyar.

Des de l’inici de la revolució el Govern veneçolà a comptat amb l’enemistat dels Estats Units d’Amèrica (recordem que és l’imperi més gran del món) i de la burgesia local, els quals han organitzat tot tipus d’accions de boicot i desestabilització per enderrocar el Govern, incloent-hi l’intent de cop d’estat fallit de 2002 i l’“aturada petroliera” de 2003. Actualment, el país viu un nou episodi d’aquestes característiques: des de fa un temps l’oposició ha organitzat una sèrie d’accions violentes que segons les seves mateixes paraules anomenen “la salida”, és a dir, fer sortir el Govern sense passar per les urnes.

Durant tots aquests anys l’oposició veneçolana ha tingut com a aliat la majoria de mitjans de comunicació internacionals per donar una imatge distorsionada del país i així generar una opinió pública mundial contrària a la revolució. Això per a ells ha estat fàcil perquè la majoria d’aquestes mitjans estan controlats per capitals com fons d’inversió que no tenen res a veure amb el periodisme. Aquests últims dies la manipulació ha estat tan descarada que han inclòs imatges d’altres conflictes del món i ens han dit que això estava passant a Veneçuela, un cas molt descarat i que aquí ens toca de prop són una imatges de la Via Catalana per la Independència del passat 11-S que van dir que era una gran protesta que s’havia fet a Veneçuela.

El proper dissabte, 26 de març, a les 7 de la tarda, farem una xerrada al Casal Popular el Rostoll per difondre la realitat que viu Veneçuela. Comptarem amb la presència de dos lleidatans que van viatjar a aquest país, d’una veneçolana resident a Lleida i del cònsol de Veneçuela a Barcelona. Us invitem a tots a assistir a l’acte per tal de conèixer una altra visió dels fets i d’una realitat que els mitjans no ens expliquen.