diumenge, 3 de març del 2013

Crònica de la projecció del documental “Operació Garzón contra l’independentisme català”

El passat dissabte 23 de febrer, a la Biblioteca Comarcal, tingué lloc la projecció del documental Operació Garzón contra l’independentisme català amb la presència d’una cinquantena de persones.
 
 
El documental, produït per Llibertat.cat, ens explicà de forma molt clara i de primera mà (encausats, advocats i el mateix jutge Garzón) la ràtzia que patí l’independentisme combatiu l’any 1992, coincidint amb els Jocs Olímpics celebrats a Barcelona. El documental indaga també en les tortures que van patir bona part dels detinguts, el seu posterior judici i la denúncia d’aquests casos de tortura.
 

Un cop vist el documental, en Josep Poveda, encausat el 92, feu una crítica contundent del sistema judicial espanyol i de la seva suposada independència del poder polític, evidenciant una falta clara de democràcia en aquesta època post-dictadura. En Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidaria, va recordar altres casos de repressió històrics, com la detenció de les persones que portaven la pancarta on es podia llegir Independència durant la manifestació anti-LOAPA el 1982, fets que poden sonar llunyans, però que ens recorden que la repressió per motius polítics pot evolucionar al llarg del temps, però que aquesta segueix ben viva. 

Agraïm la presència dels dos ponent i de la gent que es va apropar a la Biblioteca en aquesta tarda freda d’hivern.