El proper dissabte 17 de gener a les 19 h, el Casal Popular el Rostoll projectarà la pel·lícula documental "Ciutat Morta". "Ciutat Morta", dirigida per Xavier Artigas i Xapo Ortega i produïda a través del micro-mecenatge per Metromuster, relata els fets de la nit del 4F a través de la història del personatge principal Patricia Heras, coneguda com la poeta difunta.
El cas 4F significa un dels pitjors casos de corrupció policial a Barcelona, ocorregut la nit del 4 de febrer de 2006, i que va acabar amb una càrrega policial al voltant d'un teatre ocupat al centre de Barcelona. Entre els cops de porra, van començar a caure objectes des del terrat de la casa ocupada. Segons va relatar per ràdio l'Alcalde de Barcelona Joan Clos poques hores després, un dels guàrdies urbans, que anava sense casc, va quedar en coma per l'impacte d'un test. Les detencions que van venir immediatament després del tràgic incident ens relaten la crònica d'una venjança. Tres joves detinguts, d'origen sud-americà, són greument torturats i privats de llibertat durant dos anys, a l'espera d'un judici en el qual poc importava qui havia fet què. Poc importava que l'objecte que va ferir el policia hagués estat tirat des d'un terrat mentre que els detinguts estaven a peu de carrer. Dos detinguts aquella nit -Patricia i Alfredo- ni tan sols estaven presents al lloc dels fets: van ser detinguts en un hospital pròxim i trobats sospitosos per la seva forma de vestir. Poc importava si hi havia proves o evidències que exculpaven a tots els acusats. Aquell judici no jutjava a individus sinó a tot un col·lectiu.
Patricia Heras, a qui anem coneixent mitjançant la seva poesia i el testimoni de les seves amigues i ex-parelles sentimentals, és una jove estudiant de literatura que fou detinguda injustament juntament amb el seu amic Alfredo en un hospital. Aquesta detenció, dos anys d'angoixa a l'espera del judici i tres anys de condemna a la presó, no solament va destrossar la seva vida, sinó que aquests fets disparen la seva productivitat literària que va quedant registrada a un bloc que titula de forma premonitòria: Poeta Difunta. Patricia se suïcida durant una sortida de la presó, l'abril del 2011.
Anys més tard, es coneix que dos policies, que també participaren en les tortures als detinguts de la nit del 4F, són condemnats a inhabilitació i penes de presó de més de 2 anys per manipulació de proves i haver torturat a un noi afro-americà. Recentment, s'ha sabut que aquests dos agents de la guardia urbana, de 34 i 38 anys, han estat prejubilats amb una pensió vitalícia de 1600 i 1800 euros respectivament.
"Ciutat Morta" ha guanyat el premi al millor documental del Festival de Màlaga, premiada al Festival de Guia d'Isora, MiradasDoc, entre d'altres, i va ser seleccionada al Festival de Sant Sebastià. De totes maneres, la producció i estrena del documental, així com també la seva participació en ambdós festivals s'ha fet en un clímax de silenci mediàtic. La Vanguardia, tot i parlar en diverses ocasions sobre els dos festivals, no va fer cap menció especial a "Ciutat Morta". Com tampoc ho va fer TV3, que a més, quan els autors van demanar d'emetre el documental, la televisió pública ho va rebutjar argumentant que era parcial. Després de ser guardonat, però, s'ha compromès a emetre'l durant la temporada 2014-15.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada