dimarts, 12 de març del 2013

Crònica de la xerrada "Aturem el fracking"

Durant les últimes setmanes hem sentit parlar del fracking per la televisió i especialment per internet i les xarxes socials. Però generalment la informació que rebem és escassa. És per això que el passat dissabte 2 de març el Casal Popular El Rostoll va organitzar la xerrada “Aturem el fracking” en la qual vam poder entendre millor què és, com s’aplica i quines conseqüències té aquesta tècnica sobre la salut i el territori.

Primerament, dos membres de la plataforma ens van explicar el funcionament de la tècnica: s’injecta aigua amb sorra i productes químics a pressió, amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents en el substrat rocós que tanca el gas o el petroli. Així s’afavoreix la sortida a l’exterior, essent necessaris múltiples pous a pocs quilòmetres els uns dels altres. 
 

Ens van parlar també de la gran controvèrsia que existeix sobre el perill mediambiental derivat d’aquesta tècnica. A més a més de l’enorme consum d’aigua que suposa, hi ha el perill de contaminar el terreny i també els aqüífers subterranis a causa dels productes químics injectats. Les conseqüències es poden veure als EUA (ja s’hi aplica la tècnica), on s’ha generat una gran polèmica degut a les imatges del documental “Gasland”, on es veu com una senyora encén l’aigua que surt de l’aixeta de la seva cuina. A més a més, els excedents de gas que no es poden tractar es cremen en grans flames que contaminen l’aire. Finalment, també existeix el perill de moviments sísmics degut a la fracturació del subsòl. Davant d’aquests i altres inconvenients, diversos països europeus ja s’han declarat lliures de fracking. No és el cas, però, del nostre. Mentre el debat augmenta, el govern aprofita la confusió per donar concessions a les empreses (estrangeres) per començar les prospeccions. 
 

Davant la creixent escassedat de recursos fòssils s’estan popularitzant tècniques d’extracció tant agressives com aquesta. Nosaltres, però, ens preguntem si el preu que hem de pagar no és massa elevat, sobretot si podem recórrer a altres fonts energètiques.

Finalment una advocada ens va explicar que el subsòl al nostre estat pertany a l’estat, i que per tant l’agricultor no rebria beneficis en l’extracció. Va parlar-nos de la poca informació legal que hi ha davant aquesta tècnica extractiva tant nova, i ens va explicar què podem fer els municipis afectats per oposar-nos a aquesta pràctica.

El proper pas que pretenem dur a terme el Casal és entrar una moció a l’Ajuntament de Tàrrega perquè aquest es declari Municipi lliure de fracking, sumant-se als més de 50 Ajuntaments que ja se n’han declarat.

Per més informació podeu consultar al web de la Plataforma Aturem el Fracking: http://aturemfracking.wordpress.com