dissabte, 16 de febrer del 2013

Projecció del documental “Operació Garzón contra l’independentisme català”

El pròxim dissabte, 23 de febrer, el Casal Popular El Rostoll organitza la projecció del documental Operació Garzón contra l’independentisme català, de llibertat.cat, amb col·laboració amb Alerta Solidària i Memòria contra la Tortura.

El documental narra la cara oculta dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Els fets, majoritàriament ocorreguts entre el 29 de juny i el 14 de juliol de 1992, suposaren la detenció de nombroses persones vinculades al moviment independentista català acusades de pertànyer a Terra Lliure. L’operació fou dirigida pel llavors titular del Jutjat Central d’Instrucció 5, Baltasar Garzón. Apart de ser una evident neteja d’imatge de cara als imminents Jocs Olímpics de Barcelona 92, el cas agafà ressò arran de les denúncies de tortura per part de diversos encausats, els quals foren aïllats i maltractats per part de la Guàrdia Civil per obtindre’n declaracion. Tot i que Garzón era coneixedor de la situació, no només ho ignorà i utilitzà les declaracions extretes sota maltractament, sinó que es negà a investigar els fets, suposant una clara vulneració dels drets dels encausats.

Després de 12 anys de lluita, el Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg donà la raó als encausats que lluitaren perquè fossin reconeguts els seus drets. Avui en dia, però, els culpables d’aquesta situació, l’aparell polític i jurídic del moment, encara no s’ha assegut al banc dels acusats per respondre.

Després de la projecció, d’uns 57 minuts de durada, tindrem el gust de poder conversar amb Josep Poveda, encausat en la Garzonada, i Martí Majoral, membre d’Alerta Solidària, organització antirepressiva de l’Esquerra Independentista. L’acte es celebrarà a la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal de l’Urgell a partir de les 19h.