dilluns, 19 de març del 2012

Pels drets socials a l’Urgell

Diverses associacions de la comarca hem decidit treballar conjuntament perquè estem vivint una situació local i global que, en tots els àmbits i com a persones, ens afecta i empitjora setmana rere setmana. Ens diem “Pels drets socials a l’Urgell” i formem part d’aquesta plataforma les associacions següents: Assemblea d’Indignats de la Ribera del Sió, Democràcia Real Tàrrega, Lleida Treballadora, Casal Popular El Rostoll i persones a títol individual. 


Els nostres principis són:  
  1. La defensa dels drets socials i laborals de les persones treballadores (incloent-hi aturats, jubilats, estudiants i autònoms)
  2.  La participació activa i l’aprofundiment democràtic de la societat i de les seves institucions  
  3. L’assoliment d’una vertadera justícia social que vagi acompanyada de llibertats individuals i col·lectives
Els nostres plantejaments pel que fa a la situació de crisi actual són: 
  • La crisi va començar com un deute purament privat i s’ha convertit en un deute públic que tots estem pagant i patint. L’Estat ha proporcionat 81.000 milions d’euros a les entitats bancàries (de caràcter privat), cosa que ha contribuït enormement a provocar el deute públic actual i la socialització d’unes pèrdues que eren eminentment privades. Aquesta crisi, doncs, és una gran estafa i una gran mentida orquestrada per tal d’avançar en l’augment de les desigualtats, els retrocessos laborals i les privatitzacions (que beneficien unes poques butxaques) de sectors i serveis públics. Uns serveis públics i de qualitat que han de ser garants per a tothom de l’accés a les necessitats bàsiques, cada cop més amenaçades (habitatge, dret al treball, subsidis, sanitat, transport, educació, etc.).
  • Les retallades i ajustos duts a terme pels governs (català, espanyol i europeu) no són realment necessaris i suposen un greu retrocés evident en les condicions de treball, humanes i de benestar de la immensa majoria de la ciutadania. No podem acceptar les retallades (amb l’argument que diu que “no hi ha diners”) mentre existeixi la monarquia, mentre els polítics mantinguin sous astronòmics i privilegis, mentre no siguin jutjats els corruptes, els especuladors financers i immobiliaris (com han fet a Islàndia), mentre siguin legals i reals els paradisos fiscals, mentre es destinin milers de milions d’euros a la indústria militar. A més, un dels primers canvis fets pel govern de CiU és eliminar l’impost de successions, cosa que ha provocat una pèrdua pública d’ingressos de 150 milions d’euros, que deixarà de pagar el 6% més ric de la societat catalana.
  • Les reformes que hem patit en els darrers mesos (d’ençà de la fallida del banc nord-americà Lehman Brothers el 15 de setembre de 2008) evidencien un retrocés molt important en el que anomenem Societat del Benestar, ja minsa al conjunt del territori català. La major part de reformes sofertes (pel PSOE primer i per CiU i PP després) són: retallada del 5% als sous del funcionariat, reforma laboral de 2010 (que va causar la vaga general del 29 de setembre de 2010), reforma de les pensions (que suposa l’endarreriment de l’edat ordinària per jubilar-se dels 65 als 67 anys, l’increment de 15 a 20 anys del període mínim de cotització per poder rebre una pensió, l’increment dels 15 als 25 darrers anys treballats per calcular la base reguladora de la pensió, l’increment de 35 a 38 anys i 6 mesos treballats per percebre el 100% de la pensió, mesures que en conjunt comportaran una reducció de la pensió mitjana entre un 20 i un 40%), reforma molt precipitada i sense cap mena de legitimació democràtica de la Constitució espanyola (que suposa que desatendre el pagament del deute públic és anticonstitucional), retallades en el sector públic (sobretot en sanitat i educació, però també en transport públic, en prestacions i ajudes), privatitzacions vàries, reforma laboral de febrer de 2012 (que suposa l’abaratiment de l’acomiadament, la destrucció a la pràctica dels convenis col·lectius, facilitats per presentar ERO a les empreses i també a les administracions públiques, més privilegis per les ETT, contracte de pràctiques per als joves fins als 30 anys).
  • Estem veient com el sistema econòmic vigent no està disposat a garantir el benestar i els drets bàsics de cada cop una capa més àmplia de la població del nostre país. En conseqüència, les tesis de la socialdemocràcia han fracassat. Amb el capitalisme les crisis no són puntuals, sinó que li són pròpies. A més, permet que només una quarta part de la població mundial visqui dignament, mentre que sotmet a la pobresa i a la fam (coses que provoquen l’emigració) tres quartes parts de la població mundial. Aquest model no és just per a l’ésser humà i, a més a més, no podem obviar que el capitalisme està destruint ràpidament els recursos naturals del planeta i posa en perill el futur de les noves generacions.
Cal tenir en compte, també, que l’entrada de l’euro l’any 2002 va suposar una inflació molt important, fet que, des de llavors i consegüentment, ha causat una forta davallada del poder adquisitiu de la ciutadania.

Havent dit tot això, la Plataforma Pels drets socials a l’Urgell considerem que les retallades són una estratègia indigna que pretén (i que està aconseguint) arrabassar drets socials assolits durant dècades pel moviment popular, obrer i veïnal. El que s’està fent és acumular els milions en les butxaques de quatre gats farcits de diners i poca vergonya. Cal organitzar-se, mobilitzar-se i prendre part activament en una societat justa i desitjable per a tothom.

Pel repartiment del treball i la riquesa!
Prou retallades: cap a la Vaga General!

Plataforma Pels drets socials a l’Urgell
dretssocialsurgell@gmail.com